Riparian Ring, New Haven CT  The following proposal for a new alternative learning high school in New Haven’s East Rock Park began as a phenomenal study of the physical and metaphysical characteristics of a naturalized landscape – a wooded area bisected by a river.   Two distinguishing conditions of the site determined the concept for the project. First the visual “noise” created by the densely wooded banks to either side of the river gave way to a unique sense of relief as one arrived at the bend – a moment and place where the river slowed down. The riparian zone, where the water meets the land, is in a constant state of fluctuation due to the rise and fall of the water level and abscission of foliage. The second condition is a pair of man-made bridges, built by the students from past generations. These bridges are made from repetitive elements to form a lattice structure. The redundancy of connections compensates for their lightness in mass, allowing them to engage gently with the ground.   These two conditions formed the basis for a proposal that would bridge over the river and touch lightly upon the ground at as few points as possible so as not to disturb the fluctuating nature of the riparian zone. The form of a ring – centralized, endless and inward looking – would create a sanctuary-like atmosphere for learning. The recreational paths of the park extend into, around, under and over the school’s enclosed program via a diverse system of ramps, stairs and pathways. The two-story ring ranges in width from twenty to thirty-five feet and is wrapped on both sides by a timber lattice exoskeleton. Column-free and light-filled spaces are strung together in a seamless organization that puts visitors, students and faculty in direct adjacency with one another. The resulting building design is one that embodies movement, lightness and strength as it sits nimbly in this ever fluctuating riparian landscape.     Featured: 1”=16’ scale model.     © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT
The following proposal for a new alternative learning high school in New Haven’s East Rock Park began as a phenomenal study of the physical and metaphysical characteristics of a naturalized landscape – a wooded area bisected by a river.


Two distinguishing conditions of the site determined the concept for the project. First the visual “noise” created by the densely wooded banks to either side of the river gave way to a unique sense of relief as one arrived at the bend – a moment and place where the river slowed down. The riparian zone, where the water meets the land, is in a constant state of fluctuation due to the rise and fall of the water level and abscission of foliage. The second condition is a pair of man-made bridges, built by the students from past generations. These bridges are made from repetitive elements to form a lattice structure. The redundancy of connections compensates for their lightness in mass, allowing them to engage gently with the ground.


These two conditions formed the basis for a proposal that would bridge over the river and touch lightly upon the ground at as few points as possible so as not to disturb the fluctuating nature of the riparian zone. The form of a ring – centralized, endless and inward looking – would create a sanctuary-like atmosphere for learning. The recreational paths of the park extend into, around, under and over the school’s enclosed program via a diverse system of ramps, stairs and pathways. The two-story ring ranges in width from twenty to thirty-five feet and is wrapped on both sides by a timber lattice exoskeleton. Column-free and light-filled spaces are strung together in a seamless organization that puts visitors, students and faculty in direct adjacency with one another. The resulting building design is one that embodies movement, lightness and strength as it sits nimbly in this ever fluctuating riparian landscape.

 

Featured: 1”=16’ scale model.

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   By studying the noise and movement of elements at this site – the water and the trees – a language emerged that balanced a sense of visual texture and rhythm with a sense of lightness and fragility.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

By studying the noise and movement of elements at this site – the water and the trees – a language emerged that balanced a sense of visual texture and rhythm with a sense of lightness and fragility. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Inspired by the site’s history including Eli Whitney’s occupation here, the building faithfully bridges over the river so as not to disrupt circulation of both water and people through the site.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Inspired by the site’s history including Eli Whitney’s occupation here, the building faithfully bridges over the river so as not to disrupt circulation of both water and people through the site. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Program for the academy is laid out in a continuous fashion, providing the intimacy of a single room width at all times, with fluid access to all levels and spaces via a network of interior and exterior ramps and stairs.       © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Program for the academy is laid out in a continuous fashion, providing the intimacy of a single room width at all times, with fluid access to all levels and spaces via a network of interior and exterior ramps and stairs.  

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   The two-story ring ranges in width from twenty to thirty-five feet and is wrapped on both sides by a timber lattice exoskeleton. This exoskeleton is made from repetitive elements to form a lattice structure. The redundancy of connections compensates for the overall lightness in mass, allowing the building to engage gently with the ground.     © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

The two-story ring ranges in width from twenty to thirty-five feet and is wrapped on both sides by a timber lattice exoskeleton. This exoskeleton is made from repetitive elements to form a lattice structure. The redundancy of connections compensates for the overall lightness in mass, allowing the building to engage gently with the ground.

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   This model demonstrates the surprising strength of wood lattice when redundancy is built in.  The building appears to float by way of mysterious support.  Featured: 3/16” = 1’ scale partial building model.     © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

This model demonstrates the surprising strength of wood lattice when redundancy is built in.  The building appears to float by way of mysterious support.

Featured: 3/16” = 1’ scale partial building model.

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Left:  The river has sculpted the banks to either side of it, resulting in a dramatic change in water level across seasons at the point where the river turns a bend.  This is where the noise of the forest quiets, and the water slows down.    Right:  Siting the school within the park was a matter of honing in on the bend to capture and celebrate this moment of tranquility.       © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Left:  The river has sculpted the banks to either side of it, resulting in a dramatic change in water level across seasons at the point where the river turns a bend.  This is where the noise of the forest quiets, and the water slows down.  

Right:  Siting the school within the park was a matter of honing in on the bend to capture and celebrate this moment of tranquility.  

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   This project began as a phenomenal study of the physical and metaphysical characteristics of a naturalized landscape - a wooded area bisected by a river. The visual “noise” created by the densely wooded banks to either side of the river gave way to a calmness at the river bend.  Featured: Photographs depicting the visual noise of the densely wooded banks, the softened ripples of the river, the lightness with which trees touch the water in the riparian zone.     © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

This project began as a phenomenal study of the physical and metaphysical characteristics of a naturalized landscape - a wooded area bisected by a river. The visual “noise” created by the densely wooded banks to either side of the river gave way to a calmness at the river bend. 
Featured: Photographs depicting the visual noise of the densely wooded banks, the softened ripples of the river, the lightness with which trees touch the water in the riparian zone.

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Conceptual and study models.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Conceptual and study models. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Conceptual and study models.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Conceptual and study models. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

Jacqueline Ho_Riparian Ring_67.jpg
  Riparian Ring, New Haven CT   The building’s spaces are open much like continuous studio spaces, with classrooms and offices defined by incomplete shells located innocuously within the width of the structure, like pebbles in a stream.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

The building’s spaces are open much like continuous studio spaces, with classrooms and offices defined by incomplete shells located innocuously within the width of the structure, like pebbles in a stream. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

Jacqueline Ho_Riparian Ring_58.jpg
  Riparian Ring, New Haven CT   From ground level the building perches lighting on the land, amidst the trees, arching over the water.       © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

From ground level the building perches lighting on the land, amidst the trees, arching over the water.  

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   The resulting building design is one that embodies movement, lightness and strength as it sits nimbly in this ever fluctuating riparian landscape.     © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

The resulting building design is one that embodies movement, lightness and strength as it sits nimbly in this ever fluctuating riparian landscape.

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   The network of structural wood lattices. The lattice pattern easily varies in density and strength to reflect where it is needed for load transfer and sun-shading.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

The network of structural wood lattices. The lattice pattern easily varies in density and strength to reflect where it is needed for load transfer and sun-shading. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

  Riparian Ring, New Haven CT   Inspired by the nearby covered bridge – Eli Whitney’s original wood lattice structure – this project explores the potential of a curved wood lattice structure comprised of slender components and redundant connections to compliment an innovative approach to learning.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Inspired by the nearby covered bridge – Eli Whitney’s original wood lattice structure – this project explores the potential of a curved wood lattice structure comprised of slender components and redundant connections to compliment an innovative approach to learning. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

Jacqueline Ho_Riparian Ring_19a.jpg
Jacqueline Ho_Riparian Ring_20.png
Jacqueline Ho_Riparian Ring_21a.jpg
  Riparian Ring, New Haven CT   The building faithfully bridges over the river so as not to disrupt circulation of both water and people through the site.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

The building faithfully bridges over the river so as not to disrupt circulation of both water and people through the site. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

Jacqueline Ho_Riparian Ring_23a.jpg
m43_2.png
  Riparian Ring, New Haven CT   Idiosyncrasies in the roof plane and floor plates correspond with programmatic functions along the ring, and enhance the playfulness of light and shadow in learning spaces.      © Jacqueline Ho 2011-2016

Riparian Ring, New Haven CT

Idiosyncrasies in the roof plane and floor plates correspond with programmatic functions along the ring, and enhance the playfulness of light and shadow in learning spaces. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

   Riparian Ring, New Haven CT   The exterior wood lattice structure easily varies in density and strength to reflect where it is needed for load transfer and sun-shading.      © Jacqueline Ho 2011-2016

 Riparian Ring, New Haven CT

The exterior wood lattice structure easily varies in density and strength to reflect where it is needed for load transfer and sun-shading. 

 

© Jacqueline Ho 2011-2016

Jacqueline Ho_Riparian Ring_rotation.gif